rundvlees

Rundvlees

Lakenveldervlees, grasgevoerd vlees van de boerderij

Voor de dieren die niet gebruikt kunnen worden voor de fokkerij is er geen andere mogelijkheid dan ze geschikt maken voor consumptie.

De dieren bij Sonnehoeve eten gras van eigen land dat op natuurlijke wijze beheerd wordt en waar ook weidevogels een kans krijgen. Ook op stal krijgen ze onbeperkt hooi of kuilvoer gewonnen van eigen land. Soms krijgen ze ook oud brood van een bakkerij in Rotterdam en bierborstel dat overblijft bij het brouwen bij De bierfabriek in Delft. Indien nodig vullen we dit aan met brokken omdat de voedingswaarde minder is dan het gras dat direct van het land wordt gegeten. Zonder preventieve medicijnen zoals antibiotica groeien de jonge Lakenvelders op en sterken de drachtige koeien verder aan tot hun volgende kalf zich aandient.

We willen dit mooie vlees niet zomaar in de massa-industrie laten verdwijnen. Daarom laten we de dieren die we niet voor de fokkerij kunnen houden zelf door een ambachtelijk slager slachten en verwerken. Hiervan kunt u een paar keer per jaar vleespakken bestellen en afhalen bij ons op de boerderij.

 

Vleespakketten bestellen

Het vlees wordt naar verhouding verdeeld en hiervan stellen we pakketten samen. Een pakket van 5,5 tot 6 kilovlees kost € 90,- en bevat ongeveer de volgende hoeveelheden:

* 0,5 kg bakvlees (biefstuk/entrecote)
* 2,5 kg braad / sudder vlees
* 2,5– 3 kg gehakt / tartaar

Het vlees wordt verpakt in pakjes van ongeveer 500 gr en voorzien van een label.

Via lakenvelders@hotmail.com kun je jezelf aanmelden. Je krijgt dan bericht als de slager komt. Alleen dan zijn de pakketten vers puur natuur oud-Hollands boeren polder weide Lakenvelder rundvlees van Sonnehoeve verkrijgbaar. Neem voor specifieke vragen contact op met Katja Dekker via 06 21167718

sonnehoeve%20koeltas_edited.jpg

Erkend Leverancier Lakenvelder vlees

 

De stichting Lakenvelder Vlees is actief vanuit de vereniging Lakenvelder runderen. Bij Sonnehoeve werken we samen met de landelijke organisatie om het mooie lakenvelder rund en het lekkere lakenvelder rundvlees in Nederland zo goed mogelijk beschikbaar te stellen. Wij zijn dan ook “Erkend Leverancier Lakenvelder vlees”.

Meer informatie kunt u vinden op:

www.zeldzamerassen.nl of www.slowfood.nl

lekker-lakenvelder-logo-72dpi.png

Lekker Lakenvelder, waardering voor Lakenveldervlees bij smaaktest

De Lakenvelder staat bekend om haar unieke vleeskwaliteit met een rijke en volle smaak. De eerst bekende vleestest dateert uit 1996. Toen is in Waterland getest welke dieren het beste vlees hadden. De Lakenvelder kwam als beste uit de bus op basis van smaak, structuur, textuur en geur van het vlees. Zowel de boeren als de topkoks in het testpanel waren het hierover eens.

Na de test in 1996 is er in 2007 nog een informele vleestest gedaan met biefstuk en sukadelapjes. In deze liet de Lakenvelder het biologisch vlees van de Groene weg en het Limousin vlees uit de Peizermaden op beide onderdelen achter zich. Het vlees werd bewust niet gekruid en per vleesgroep exact hetzelfde bereid.

In het najaar van 2013 is ook nog een rundvleestest gedaan waarbij de entrecotes van 20 verschillende runderrassen zijn vergeleken op smaak. Culinair journalisten en een topslager in het panel waren verrast over de vergelijkbaar klaargemaakte stukken rundvlees. Zij kozen 4 topproducten uit het aanbod waarbij het lakenveldervlees op de eerste plaats eindigde.