Lakenvelders

Lakenvelderfokkerij

De Lakenvelder is een oud-hollands ras dat herkenbaar is aan de witte band over het midden van het lijf, verder zijn de koeien helemaal rood of zwart. In de 18e en 19e eeuw werd de Lakenvelder in Nederland gebruikt voor decoratie en begrazing bij kastelen en landhuizen. Deze kleinere, zelfredzame koe met de decoratieve kleurtekening was ideaal om mee te pronken. De grootte van het gebouw kwam extra goed uit, de luxe uitstraling van de bijzondere kleurtekening sprak aan en met relatief weinig ingrepen en verzorging konden de dieren gehouden worden. Inmiddels zijn er verschillende liefhebbers van dit klassieke duurzame ras die ze veelal op kleinschalige boerderijen houden.

De Lakenvelder is een dubbel-doel koe. Dit wil zeggen dat zowel de melk als het vlees geschikt is om voor consumptie te gebruiken. De opbrengst is wel minder dan bij de rassen die speciaal zijn doorgefokt om melk of vlees te leveren. Dit kun je ook zien aan de bouw van dieren die “gemiddeld” te noemen is en duidelijk verschilt van melk- en vleesrassen. Het voordeel is dat bij het houden van de Lakenvelder minder consessies gedaan hoeven te worden aan dierenwelzijn om vlees of melk voor consumptie te verkrijgen. Eigenlijk is de Lakenvelder zelfs een 4-doelen koe: melk- en vleesopbrengst, een mooi beeld in het landschap en het onderhouden van het landschap en natuurgebieden.

De familie Sonneveld heeft een grote kudde rode Lakenvelders. Ze lopen de hele zomer buiten in de wei. In het najaar komt de stier bij de groep en worden de koeien op natuurlijke wijze gedekt. De kalfjes worden de volgende zomer in de wei geboren. Hierbij is bijna nooit hulp nodig en ze blijven het hele seizoen bij de moeders in de wei lopen.

Het Lakenvelder stamboek

Het kenmerkende uiterlijk is een belangrijk fokdoel. Om opgenomen te worden in het stamboek moeten de dieren aan strikte raskenmerken voldoen. Het laken moet de goede breedte hebben en verder mogen er geen witte haren op de rode (of zwarte) vacht zitten. Ook aan bijvoorbeeld de bouw en hoogte van het dier worden eisen gesteld. Toch zijn uiterlijke kenmerken niet de enige criteria waarop de dieren geselecteerd worden. De fokkerij is er ook op gericht om een sterke, vriendelijke, duurzame koe te fokken die probleemloos oud kan worden. We zijn als Erkend Fokcentrum aangesloten bij de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Deze stieren zijn in 2017 goedgekeurd en hebben inmiddels mooie nakomelingen. Ken van de Sonnehoeve heeft een goedgekeurde zoon ter dekking voor de KI.


Onze keurstamboekkoe Linda 11 heeft in 2017 het predicaat waardevolle fokkoe gekregen op basis van haar mooie nakomelingen.

Geboorte van een kalf

De geboorte van een Lakenvelderkalf gaat vaak probleemloos. Na de natuurlijke geboorte likt de moeder het kalf schoon. Al snel gaat deze staan en probeert melk te drinken.