recepten stoofvlees

Lekker Lakenvelder

Droom van een stoof

Ingrediënten

400-500 gram lakenvelder stooflappen

(sukade, magere lappen of bieflappen)

1 ui, 2 tenen knoflook

1 eetlepel sambal,1 eetlepel kerrie

½ dl ketjap manis,1 klein blikje tomatenpuree

2 dl kokosmelk,zout, peper, boter.

Bereiden

Snijd de runderlappen in blokken. Snijd de ui in grove stukken en de knoflook fijn of pers deze uit.

Bak het rundvlees met wat boter bruin, bestrooi met peper en zout, haal uit de pan. Doe de ui in de pan en fruit deze even aan. Vervolgens het vlees er weer bij. Voeg kerrie, sambal en de knoflook toe en laat even meebakken. Tomatenpuree erbij en even ontzuren (= meebakken) en dan mag de ketjap en de kokosmelk erbij. Deksel op de pan en 2 tot 3 uur laten stoven.

Heel lekker met witte rijst en een frisse komkommer salade, maar met aardappelen kan het natuurlijk ook.

Zomerstoof

Ingredienten:

400-500 gr lakenvelder stoofvlees (soepvlees of gesneden riblap).

1 eetlepel olie, 25 gr margarine of boter

1 grote ui, 2 tenen knolflook

1/2 theelepel chilipeper, (eventueel een fijngesneden peper en/of sambal naar smaak) peper en zout 1 stengel citroengras

1/4  liter runderbouilon (of 1/4 liter water en 1 bouillonblokje)

200 ml kokosmelk

1 courgette en 1 gele paprika

Serveren met rijst

Bereidingswijze (kan een dag van tevoren)

Snijd de ui en de knoflook (of pers deze uit), fruit de uien, knoflook en evt gesneden peper in een braadpan, voeg chilipeper en gekneusde citroengras toe en zet het uur laag. Bak het vlees in een andere pan in gedeelten aan en voeg het steeds toe aan het ui-mengsel. Warm de kokosmelk in de pan waar het vlees is gebakken en voeg dit aan het vlees-ui mengsel toe. Voeg hete bouillon toe tot het vlees net onder staat. Laat met deksel op een laag vuur 2 – 3 uur smoren.

Afwerking

Snijd de paprika en courgette in blokjes en kook de rijst

Kook het gerecht nog een half uur zachtjes door, blijf roeren zodat het vlees uit elkaar valt en bind of verdun de vloeistof als het nodig is.

Voeg de paprika en courgette toe en laat 10 min meewarmen, naar smaak peper, zout en eventueel sambal toevoegen, blijf roeren. Het vocht mag inkoken tot een dikke saus.

Oosterse smoor

Ingredienten voor de kruidenpasta

1 ui grof gehakt

2 rode pepertjes, zaadlijsten verwijderd, in stukjes

2 teentjes knoflook, gehakt

een stukje verse gember, geschild

1 eetlepel kurkuma

1 volle eetlepels pindakaas met nootjes

Verder heb je nodig

400-500 gr lakenvelder stoofvlees (soepvlees of kleingesneden riblap).

Peper en zout, olie of boter om in te bakken

1 stengel citroengras en een blikje (200 ml) kokosmelk

Bereidingswijze (kan een dag van tevoren)

Maak in een keukenmachine van de ui, rode peper, knoflook, gember, kurkuma en pindakaas een pasta.

Maak in een stoofpan of ovenschaal de kokosmelk warm en doe hier de gekneusde stengel citroengras bij

Bak het vlees in gedeelten aan in een pan en voeg het steeds toe aan de warme kokosmelk

Bak ook de kruidenpasta in dezelfde pan een paar minuten aan en doe dit bij het vlees en de kokosmelk.

Laat 3 uur sudderen op zacht vuur of in de oven op bijna 100 graden, de vloeistof moet net niet koken maar wel bewegen.

Klaarmaken voor serveren

Laat het gerecht nog minimaal een half uur zonder deksel op de pan zachtjes sudderen, roer regelmatig zodat het vlees uit elkaar valt, voeg groenten (bv sperciebonen) toe en kook deze mee tot ze gaar zijn (ongeveer 20 min), bind of verdun de vloeistof als het nodig is. Maak er rijst of brood bij.

Boeren braadlappen

Ingredienten

400 – 500 gr lakenvelder stooflappen (sukade, bieflappen of magere lappen)

Boter, margarine of bak en braad

Cajun kruiden, evt peper en zout

1 plak ontbijkoek

Bereiding

Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Kruid het vlees met cajun kruiden Verhit het vet en braad de lappen aan

Haal de lappen uit de pan, blus de jus af met ½ liter water (evt een scheutje wijn)

Verkruimel een plak ontbijtkoek in de jus

Doe het vlees terug in de pan en stoof het op een laag vuur (net niet laten koken)

Laat sucade lappen ongeveer 3 uur stoven, bieflappen zijn al na 1 uur klaar

Maak de jus eventueel af met peper en zout

Bereiding

Bak de lappen bruin in de olijfolie. Schep het vlees uit de pan. Snijd het zuurkoolspek in blokjes, de rode uien in grove partjes. Pers de twee knoflookteentjes. Snijd de olijven fijn. Ontvel de tomaten. Snijd de paprika’s in reepjes, de champignons in plakjes.

Bak eerst het zuurkoolspek gedurende 5 minuten en voeg daarna de ui en knoflook toe en bak dit nog ca. 5 minuten. Voeg vervolgens de 4 ontvelde tomaten (in reepjes), de 2-3 takjes tijm, de olijven en wat zout en peper toe en bak alles nog 4-5 minuten. Leg het vlees terug in de pan, voeg de pot vleesfond en een flinke scheut rode wijn toe tot het vlees net onder staat. Stoof het vlees met deksel op de pan in 2 – 2,5 uur tot het bijna gaar is (kan ook in de oven, op 150 graden). Voeg de gesneden paprika en de champignons toe en laat het vlees nog verder stoven. Zorg ervoor dat de paprika nog beet heeft als het gerecht wordt opgediend. Breng verder op smaak met zout, peper (indien nog nodig) en strooi er voor serveren 2-3 el grof gesneden basilicum of peterselie over.

Serveer met pasta, rijst of aardappels

Hachee


Ingrediënten

400-500 gr lakenvelder stoofvlees (soepvlees of gesneden riblap)

5 uien 50 gram boter om in te bakken

2 eetlepels bloem zout en peper

½ liter runderbouillon of ½ liter warm water en 1 runderbouillonblokje

1 eetlepel azijn 1 theelepel suiker

2 laurierblaadjes 4 kruidnagels

Bereidingswijze (kan een dag van tevoren)

Snijd de ui is grove stukken, bewaar een stuk ui en prik hierin de kruidnagels, zo kun je deze makkelijk verwijderen voor het serveren

Braad het vlees in een hete pan met boter aan tot het bruin is. Zet het vuur zachter en voeg de ui toe.

Breng dit op smaak met zout en peper.

Bestuif met bloem en roer goed door elkaar. Voeg 1/2 liter warm water en het boullionblokje toe (of ½ liter bouillon). Het vlees moet net onderstaan.

Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng het geheel langzaam aan de kook.

Sudder de hachee met de deksel op de pan in ca. 3 uur gaar op een zeer laag vuur.

Afmaken

Laat de hachee zonder deksel inkoken, verwijder de laurierbladen en kruidnagels, roer hierbij steeds de hachee door, het vlees zal helemaal uit elkaar vallen

bind de saus eventueel en maak op smaak met peper en zout

Vlaams stoofvlees met bier



Ingrediënten
400-500 gram lakenvelder stoofvlees (sukade, magere- of bieflappen), in blokjes
2 grote uien gesnipperd
50 gr boter of olie om te bakken
1 bruine boterham
1 el pittige mosterd
1 flesje trappistenbier zoals bijvoorbeeld Westmalle
1 laurierblaadje, drie takjes verse tijm, 2 kruidnagels
2 el pannenkoekenstroop (of bruine basterdsuiker)
scheut azijn, peper en zout

Bereiding
Fruit in de stoofpan op zacht vuur de ui. Bak in een andere pan het vlees op hoog vuur in delen aan zodat het gebruind is. Doe het aangebraden vlees bij de uien in de stoofpan en kruid flink met zout en peper.
Verwarm in de pan waarin je het vlees hebt gebakken het bier en roer de aanbaksels los. Als het bier aan de kook is, schenk je het bij het vlees-uienmengsel in de stoofpan.
Roer de stroop door het mengsel en leg de tijm, laurier en kruidnagel erbij. Besmeer de boterham dik met mosterd en leg die met besmeerde kant naar beneden op het stoofvlees.
Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat 1 uur zonder deksel zachtjes garen.

Leg na 1 uur de deksel weer op de pan en laat nog een uur stoven. Check of het vlees zacht is en de saus op gewenste dikte.
-Is het vlees nog niet zacht genoeg, laat het dan nog zeker een half uur stoven.
-Is de saus te dik? Voeg dan een kopje heet water toe.
-Is de saus te dun? Laat dan het vlees nog een half uurtje sudderen zonder deksel.
Als het stoofpotje naar wens is, roer je er nog een scheut azijn door.

Serveer met aardappels of stokbrood