Lekker Lakenvelder recepten stoofvlees
Droom van een stoof
Ingrediënten
400-500 gram lakenvelder stoofvlees in stukken olie of boter om in te bakken
1 ui, 2 tenen knoflook
1 eetlepel sambal, 1 eetlepel kerrie
½ dl ketjap manis,1 klein blikje tomatenpuree
2 dl kokosmelk, zout, peper, boter.
Bereiden
Snijd de runderlappen in blokken. Snijd de ui in grove stukken en de knoflook fijn of pers deze uit.
Bak het rundvlees met wat boter bruin, bestrooi met peper en zout, haal uit de pan. Doe de ui in de pan en fruit deze even aan. Vervolgens het vlees er weer bij. Voeg kerrie, sambal en de knoflook toe en laat even meebakken. Tomatenpuree erbij en even ontzuren (= meebakken) en dan mag de ketjap en de kokosmelk erbij. Deksel op de pan en 2 tot 3 uur laten stoven.
Heel lekker met witte rijst en een frisse komkommer salade, maar met aardappelen kan het natuurlijk ook.
Zomerstoof
Ingrediënten:
400-500 gr lakenvelder stoofvlees in stukken
olie of boter om in te bakken
1 grote ui, 2 tenen knolflook
1/2 theelepel chilipeper, (eventueel een fijngesneden peper en/of sambal naar smaak) peper en zout, 1 stengel citroengras
1/4 liter runderbouilon (of 1/4 liter water en 1 bouillonblokje)
200 ml kokosmelk
1 courgette en 1 gele paprika
Serveren met rijst
Bereidingswijze (kan een dag van tevoren)
Snijd de ui en de knoflook (of pers deze uit), fruit de uien, knoflook en evt gesneden peper in een braadpan, voeg chilipeper en gekneusde citroengras toe en zet het uur laag. Bak het vlees in een andere pan in gedeelten aan en voeg het steeds toe aan het ui-mengsel. Warm de kokosmelk in de pan waar het vlees is gebakken en voeg dit aan het vlees-ui mengsel toe. Voeg hete bouillon toe tot het vlees net onder staat. Laat met deksel op een laag vuur 2 – 3 uur smoren.
Afwerking
Snijd de paprika en courgette in blokjes en kook de rijst
Kook het gerecht nog een half uur zachtjes door, blijf roeren zodat het vlees uit elkaar valt en bind of verdun de vloeistof als het nodig is.
Voeg de paprika en courgette toe en laat 10 min meewarmen, naar smaak peper, zout en eventueel sambal toevoegen, blijf roeren. Het vocht mag inkoken tot een dikke saus.
Oosterse Smoor
Ingrediënten voor de kruidenpasta
ui grof gehakt
2 rode pepertjes in stukjes zonder zaadlijsten
2 teentjes knoflook, gehakt
een stukje verse gember, geschild
1 eetlepel kurkuma
1 volle eetlepels pindakaas met nootjes
Verder heb je nodig
400-500 gr lakenvelder stoofvlees in stukken
Peper en zout, olie of boter om in te bakken
1 stengel citroengras en een blikje (200 ml) kokosmelk
Bereidingswijze (kan een dag van tevoren)
Maak in een keukenmachine van de ui, rode peper, knoflook, gember, kurkuma en pindakaas een pasta.
Maak in een stoofpan of ovenschaal de kokosmelk warm en doe hier de gekneusde stengel citroengras bij
Bak het vlees in gedeelten aan in een pan en voeg het steeds toe aan de warme kokosmelk
Bak ook de kruidenpasta in dezelfde pan een paar minuten aan en doe dit bij het vlees en de kokosmelk.
Laat 3 uur sudderen op zacht vuur of in de oven op bijna 100 graden, de vloeistof moet net niet koken maar wel bewegen.
Klaarmaken voor serveren
Laat het gerecht nog minimaal een half uur zonder deksel op de pan zachtjes sudderen, roer regelmatig zodat het vlees uit elkaar valt, voeg groenten (bv sperciebonen) toe en kook deze mee tot ze gaar zijn (ongeveer 20 min), bind of verdun de vloeistof als het nodig is. Maak er rijst of brood bij.
Hachee
Ingrediënten
400-500 gr lakenvelder stoofvlees in stukken
5 uien 50 gram boter om in te bakken
2 eetlepels bloem zout en peper
½ liter runderbouillon of ½ liter warm water en 1 runderbouillonblokje
1 eetlepel azijn 1 theelepel suiker
2 laurierblaadjes 4 kruidnagels
Bereidingswijze (kan een dag van tevoren)
Snijd de ui is grove stukken, bewaar een stuk ui en prik hierin de kruidnagels, zo kun je deze makkelijk verwijderen voor het serveren
Braad het vlees in een hete pan met boter aan tot het bruin is. Zet het vuur zachter en voeg de ui toe.
Breng dit op smaak met zout en peper.
Bestuif met bloem en roer goed door elkaar. Voeg 1/2 liter warm water en het boullionblokje toe (of ½ liter bouillon). Het vlees moet net onderstaan.
Voeg de azijn, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng het geheel langzaam aan de kook.
Sudder de hachee met de deksel op de pan in ca. 3 uur gaar op een zeer laag vuur.
Afmaken
Laat de hachee zonder deksel inkoken, verwijder de laurierbladen en kruidnagels, roer hierbij steeds de hachee door, het vlees zal helemaal uit elkaar vallen
bind de saus eventueel en maak op smaak met peper en zout.
Vlaams stoofvlees met bier
Ingrediënten
400-500 gram lakenvelder stoofvlees in stukken
2 grote uien gesnipperd
50 gr boter of olie om te bakken
1 bruine boterham
1 el pittige mosterd
1 flesje trappistenbier zoals bijvoorbeeld Westmalle
1 laurierblaadje, drie takjes verse tijm, 2 kruidnagels
2 el (appel)stroop
scheut azijn, peper en zout
Bereiding
Fruit in de stoofpan op zacht vuur de ui. Bak in een andere pan het vlees op hoog vuur in delen aan zodat het gebruind is. Doe het aangebraden vlees bij de uien in de stoofpan en kruid flink met zout en peper.
Verwarm in de pan waarin je het vlees hebt gebakken het bier en roer de aanbaksels los. Als het bier aan de kook is, schenk je het bij het vlees-uienmengsel in de stoofpan.
Roer de stroop door het mengsel en leg de tijm, laurier en kruidnagel erbij. Besmeer de boterham dik met mosterd en leg die met besmeerde kant naar beneden op het stoofvlees.
Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat 1 uur zonder deksel zachtjes garen.
Leg na 1 uur de deksel weer op de pan en laat nog een uur stoven. Check of het vlees zacht is en de saus op gewenste dikte.
-Is het vlees nog niet zacht genoeg, laat het dan nog zeker een half uur stoven.
-Is de saus te dik? Voeg dan een kopje heet water toe.
-Is de saus te dun? Laat dan het vlees nog een half uurtje sudderen zonder deksel.
Als het stoofpotje naar wens is, roer je er nog een scheutje azijn door.
Serveer met aardappels of stokbrood