top of page

Wat eten we na de week zonder vlees?

Bijgewerkt op: 26 apr. 2019

We zitten midden in de week zonder vlees. Een initiatief dat ik best begrijp maar toch aan me voorbij laat gaan. Ik kan zeker redenen bedenken om matig te zijn met het eten van vlees. Het is inefficiënt als voedsel om alle mensen op onze planeet te voeden. Ik krijg buikpijn van de schandalen die nog steeds naar buiten komen over de wanpraktijken in sommige grote slachthuizen en ook de grote stalbrand van begin dit jaar die het leven heeft gekost aan duizenden varkens voedt de gedachte dat ik niet wil bijdragen aan de intensieve veeindustrie. Daarom eet ik het liefst vlees van eigen erf.


Vlees van eigen erf is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. En ook de fronsende wenkbrauwen van mijn gesprekspartners als ik dit streven uitspreek snap ik goed. Het zijn niet de leukste momenten om de Lakenvelders die we fijn hebben laten opgroeien voor de laatste keer te voeren omdat ze de volgende dag meegaan met de slager. En ook nu het lammetjesseizoen bij ons is aangebroken weet ik dat er een moment komt dat alleen de mooiste of braafste schapen uitgezocht worden en naar de grote wei mogen waar de ram bij komt zodat ze volgend jaar weer lammetjes kunnen krijgen. Voor de anderen komt er een moment dat ze worden opgehaald voor de slacht. Maar ondanks deze oneerlijke keuzes en lastige momenten eet ik dit vlees toch makkelijker dan het vlees in een willekeurig eethuisje waarvan ik de herkomst niet weet.


Vlees van kleinschalige Nederlandse boerderijen is gemakkelijk verkrijgbaar. In veel gevallen kun je het zelfs direct bij de veehouder bestellen. Dan kun je ongeveer nagaan hoe groot de impact van dit vlees op het milieu is ten opzichte van het vlees uit de intensieve veeindustie. Daar zit namelijk een groot verschil. De productie van het veevoer dat gebruikt wordt, drukt zwaar op de milieubelasting van vlees. Er zijn veehouders die alleen gras van natuurgebieden in de regio gebruiken voor hun dieren. Als er dan ook geen drinkwater maar oppervlaktewater gebruikt wordt en er beperkt transport nodig is, heb je toch behoorlijk duurzame voeding. Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat het vlees van dieren die de natuurgebieden in onze regio onderhouden misschien wel duurzamer is dan de exotische vruchten en granen die we van ver halen.


Wat zullen we eten na de week zonder vlees? Een week zonder zuivel zou in dit kader ook een goed idee zijn. Of een week zonder bewerkte producten waar dierlijke grondstoffen in gebruikt worden. Uiteindelijk houden we de veeindustrie in stand zolang we dierlijke producten gebruiken die hiervandaan komen, ook al is dat niet het vlees. Of een week zonder tropische producten, en een stapje verder een week alleen producten uit eigen streek. Wie hiervoor inspiratie zoekt kan bijvoorbeeld terecht op www.lekkersdichtbij.nl www.productenvandeboer.nl www.regiovlees.nl en www.lekkerlakenvelder.nl68 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Boerentrots

bottom of page