top of page

Publiek in de stal

Het raakt me, activisten die een varkensboerderij uitzoeken en de hele stal op stelten zetten door binnen te dringen en de boel 10 uur lang overnemen. Mijn eerste reactie op het nieuwsbericht dat ik zag was verbazing, gevolgd door nieuwsgierigheid. Ik vroeg me af of er misstanden op deze boerderij zichtbaar gemaakt zouden worden. Ik vroeg me ook af welke groep activisten met welke reden op zo’n manier actie voert en wat ze ermee wilen bereiken. En natuurlijk vroeg ik me ook af welk effect dit zal hebben op de betrokken boer, het gezin en de dieren.


Boeren kwamen hun collega al snel steunen en afkeurende reacties vanuit Den Haag kwamen ook snel online. Toch is de stal 10 uur lang bezet geweest en heeft de boer deze hele periode zijn varkens niet de gebruikelijke en benodigde verzorging kunnen geven. Wellicht zou snelle ontruiming nog meer chaos in de stal veroorzaken en dus een nog groter risico zijn voor de dieren. Misstanden zijn niet naar buiten gekomen en de activisten willen geloof ik dat er geen dieren gedood worden voor consumptie. Het betreft een internationale organisatie waar ik met Google niet direct een heldere organisatie of aanpak van kan vinden.

Gisteren kregen de actievoerders van Jeroen Pauw de kans om hun standpunt duidelijk te maken. Tegenover hen zaten twee veehouders met een bewonderenswaardige dosis zelfbeheersing. Ze probeerden uit te leggen dat het erf en de stal net zo goed persoonlijke ruimten zijn als het huis. Ze legden ook uit dat niet alle geboorten resulteren in een gezond of levensvatbaar dier. Ze hebben zelfs verteld dat een big geen water maar biest nodig heeft om sterk te worden. Stuk voor stuk heldere en begrijpelijke reacties wat mij betreft. De pogingen van de actievoerders om hun logica duidelijk de maken zijn bij mij niet geland. Als ik het goed heb begrepen, zijn ze een willekeurige varkensstal binnengevallen maar willen ze de boer geen kwaad doen en dieren redden die ze zelf in de stress jagen omdat het publiek moet zien hoe het er in de stal aan toegaat. Oja en dat doen ze door inbraak.

Het is wel een goed idee dat het publiek weet hoe het er in de stal aan toegaat. Al is het maar om te weten dat jonge dieren biest nodig hebben en een boer moeite doet om de dieren in goede gezondheid te houden. Veehouder zijn vergt onder andere vakmanschap om dieren groot te brengen en gezond te houden. Hiervoor zijn continue afwegingen nodig over bijvoorbeeld voeding en huisvesting. Bij steeds meer veehouders kun je direct op het erf vlees kopen en een kijkje nemen in de stallen. Haal je vlees eens op de boerderij, ga kijken, laat je informeren en probeer te begrijpen waarom het in de stal gaat zoals het gaat. Een veehouder besteedt veel tijd, moeite en energie om de dieren steeds in goede omstandigheden te houden.

www.Lekkerlakenvelder.nl www.regiovlees.nl


165 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Boerentrots

bottom of page