top of page

In 2019 blijf ik gewoon vlees eten en daar schaam ik me niet voor.

Het afgelopen jaar heb ik genoeg mensen zich horen verontschuldigen over het feit dat ze vlees eten. De enorme CO2 uitstoot die vleesproductie zou veroorzaken is een veelgehoord argument daarbij. Maar ook dierenleed en schadelijke stoffen in vlees(producten) zijn bekende argumenten waarom vlees eten tegenwoordig “echt niet meer kan”. Deze argumenten gaan meestal gepaard met onderzoeksresultaten en schandaalverhalen maar toch zijn het voor mij geen overtuigende redenen om vlees uit mijn menu te schrappen.


De hoeveelheid CO2 die nodig is voor een kilo vlees wordt in de gebruikte onderzoeken meestal opgekrikt door uit te gaan van een rantsoen met veel krachtvoer. Voor het verbouwen van dat krachtvoer is veel (drink?)water en energie nodig en dan moet het nog (de halve wereld over?) vervoerd worden om in de voerbak terecht te komen. Ook het drinkwater, stalbouw, stalonderhoud, (lang?)transport naar de slacht, en alle bijkomende verwerking en verpakking worden meegenomen om tot een “onverantwoord hoge CO2 uitstoot per kilo geconsumeerd vlees” te komen.

Maar het kan ook anders. Bij vlees van runderen met een bescheiden rantsoen van vooral Nederlands gras en oppervlaktewater is dit allemaal niet aan de orde. De CO2 uitstoot van een kilo exotische groenten, fruit of ‘supergranen’ zou wel eens hoger kunnen zijn dan van vlees van dieren die gewoon ons landschap in de buurt onderhouden.


Een volledig vegetarisch menu zou ook niet helpen om de vleesindustrie te stoppen. Behalve vlees worden veel delen en producten van de dieren gebruikt bij de veehouderij. Door wel zuivel en ander dierlijke producten te gebruiken, blijft het grootste deel van de veeindustrie in stand. Alleen het meest waardevolle: vlees gebruik je dan niet. Volgens mij een heel beperkte invloed op welk resultaat je er ook mee wil bereiken.


Dierenleed en gerommel met mijn eten wil ik wel graag voorkomen. Dus ik lees etiketten en ben in de wirwar van keurmerken gedoken. Dat geeft nog niet veel duidelijkheid maar de kiloknallers laat ik links liggen en ik zoek liever duidelijke producten met een duidelijke herkomst. Op lekkerlakenvelder.nl staan adressen waar je terecht kunt bij boeren die zelf vlees aanbieden. Zij kunnen vertellen wat er bij komt kijken om ons voedsel te verwerken. Maar eigenlijk wil ik bij mijn groenten ook graag weten wat er gebeurt voordat ik het mee naar huis kan nemen dus ook lekkersdichtbij.nl ga ik nog eens bekijken.

187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Boerentrots

bottom of page