top of page

Grasgevoerd vlees is bijzonder gewoon

Bijgewerkt op: 26 feb. 2019

Weidevlees en grasgevoerd vlees worden wel eens gebruikt om rundvlees van bijzondere kwaliteit te beschrijven. Bij de oud-Hollandse rassen hoort het gewoon bij de natuurlijke manier van opgroeien en een logische manier om ouderwets goed vlees verkrijgen. Er zijn veel verschillende meningen over de kenmerken van het “perfecte” stuk rundvlees. Waar het stuk uit het dier gesneden wordt is natuurlijk van belang. Er zijn verschillende delen geschikt om mooie, zachte of smaakvolle biefstuk of biefstukachtige stukken van te snijden. Hoe het vlees rond het slachtproces bewerkt wordt, is ook van belang. Zo is rust tijdens transport en slacht bijvoorbeeld belangrijk. Maar ook over het besterven van het vlees na de slacht hebben vleesliefhebbers soms specifieke voorkeuren. Eerder in het proces, bij het voeren van de dieren maakt de veehouder ook keuzes die van invloed zijn op de kwaliteit van het vlees. Het vlees dat je direct bij de boeren met Lakenvelders kunt krijgen is natuurlijk grasgevoerd.


Het natuurlijke rantsoen van een koe bestaat uit gras. Oud-Hollandse koeien met een bescheiden rantsoen en veel weidegang eten vanzelf veel gras. Hoog -productieve dieren zoals dikbillen, die speciaal zijn gefokt om snel te groeien en veel vlees te leveren, hebben niet genoeg aan alleen gras. Zij krijgen een uitgebalanceerd mengsel van verschillende soorten kracht- en ruwvoer waaronder mais, granen en gras. Gras blijft dus wel een onderdeel van dat rantsoen maar is vaak niet meer het hoofdbestanddeel. Als het verse gras in de winter op is krijgen de dieren hooi of kuilvoer. Voor een sober ras kan dit voldoende zijn om de winter op stal door te komen maar niet voor dieren die snel veel vlees moeten leveren. Als je de gemaaide en gedroogde varianten hooi en kuilvoer ook tot het grasvoer rekent, is bijna elke koe wel grasgevoerd maar rundvlees van dieren die niets anders krijgen dan gras is beperkt verkrijgbaar bij boeren die hier specifiek voor kiezen.


Lakenvelders en andere oud-Hollandse rassen die nog dicht bij de natuur staan en niet zijn door gefokt op een hoge vleesproductie kunnen goed gehouden worden op een bescheiden rantsoen van vooral gras. Bij Sonnehoeve voeren we onbeperkt gras, hooi en kuilvoer, maar de jonge dieren verwennen we graag met een beetje brok. Ook oud brood dat de lokale bakker over heeft en bierborstel (restproduct van bierbrouwerij) dat we ophalen bij een kleine bierfabriek in de buurt gebruiken we graag om de dieren op stal extra te verwennen.


Bestel je vlees direct bij de boer en kijk zelf wat de dieren te eten krijgen. Afhankelijk van de stallingsmogelijkheden en lokale mogelijkheden om gras of ander bijvoer te verkrijgen maakt de boer een keuze in het voerbeleid. Bij verschillende Lakenvelderhouders kun je Lakenvelder Vlees direct bij de boer bestellen en vragen welke keus zij maken, deze adressen vind je op Lekkerlakenvelder.nl.

155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Boerentrots

bottom of page